Tovningskurs

Stjärnviks bygdeförening i samverkan med ByTheBook
bjuder in till:

KURS I TOVNING
med
Lina Book

Lördag den 27 november kl. 13-17

Kostnad: 500 kr + 150 kr för material.
Icke medlemmar
100 kr extra/medlemskap.

Föreningen
bjuder på fika.

Max åtta personer.
Vid för få deltagare ställs kursen in.

Anmälan:
PM eller telefon
070-612 83 86
till Titti senast
den 20 november

ROT/RUT avdrag

Ett brev med titeln ” Förbeställ bredband och tv – få 3 000 kr i rabatt” har skickats från IP Only den 27 augusti.
Det är bra att redan nu anmäla avdrag för ROT/RUT.
Formuläret via länken i ebrevet kan användas – klicka då på länken/knappen ”ta mig till erbjudandet” men om ni EJ vill binda er, kryssa då ur rutan för bindningstid hos Allente.
Eller ring till IP Onlys kundtjänst på 0200-43 00 00 och be att aktivera ROT/RUT. Avdraget är 3 885 kr, om man har utrymme i avdragen för Rot/Rut (inte nyttjat hela).
Troligen har alla leverantörer av bredband rabatt för dem som binder sig för viss tid. Se alla leverantörer på IP Onlys hemsida:
https://www.ip-only.se/privat/tjanster/

INSTÄLLD KRÄFTSKIVA

Vi hade verkligen hoppats på att kunna ha en riktig festlig kräftskiva med skoj och dans.
Men som läget fortfarande är med corona har vi i styrelsen beslutat att ställa in.
Vi får sikta in oss på vinterfest istället!

Bygd & bruk i Fagerstaposten

Skinnskattebergs kommun 11 juni 2021

Bygd och Bruk fyller tio – firar med fullspäckad jubileumstidning: ”Varje by har sin historia”

Varje månad i tio års tid har de träffats och slagit sina kreativa hjärnor ihop för att se till att Skinnskattebergs historia inte faller i glömska. FP har träffat gänget bakom tidningen Bygd och Bruk, som nu är vaccinerade och redo att producera ett fullspäckat jubileumsnummer.

De kreativa själarna bakom Bygd och Bruk planerar nu ett extra tjockt jubileumsnummer. Bild: Britta Söderberg

Det blev inget fika i dag på grund av coronarestriktionerna. Men det råder däremot ingen brist på anekdoter, skämt och rungande skratt inne på Stjärnviks bygdegård.

– Morsan är från Färna och farsan är från Bysala. Så jag är alltså bastard!

Hela lokalen bubblar av skratt efter Bengt Söderstens fyndiga anspelning på rivaliteten mellan byarna i kommunen. Nu är alla vaccinerade och kan äntligen träffas för att fika, berätta historier och – viktigast av allt – göra tidning tillsammans. Det är något som många i gruppen har saknat efter en lång och trist pandemi.

Sören Lundberg och Bengt Södersten från Bysala hembygdsförening. Bild: Britta Söderberg

– Det har varit jättetråkigt, säger Sune Karlsson.

De andra nickar instämmande. Engagemanget i respektive hembygdsförening är viktigt för samtliga.

– Det betyder allt, säger Barbro Strömberg.

– Det är en slags samlingspunkt, flikar Marianne Ahlroos in.

Idéen om att åtta hembygdsgårdar skulle gå samman och producera en tidning kom till Karl Åke Nordebring för drygt tio år sedan. Han hämtade inspiration från ett liknande projekt i Ludvika och bestämde sig för att åka runt till de olika föreningarna i Skinnskatteberg kommun för att se om de skulle vara intresserade av att samarbeta.

Från vänster: Marianne Ahlroos och Sune Karlsson från Stjärnviks hembygdsförening, Barbro Strömberg och Johnny Strömberg från Skinnskattebergs förening.

Bild: Britta Söderberg

– Jag funderade på om han var riktigt klok när han kom med idéen, säger Johnny Strömberg med ett skratt.

Tio år senare kan gruppen konstatera att idéen i själva verket var närmast briljant. Första upplagan av Bygd och Bruk trycktes i blygsamma 300 exemplar. Intresset var enormt och de fick snabbt beställa fler. Sedan dess har gruppen träffats varje månad, fram tills pandemin. Och när de här kreativa själarna möts har det sällan varit brist på idéer.

Det är sällan brist på idéer när det här gänget träffas. Bild: Britta Söderberg

– Ibland har man tänkt att ”i dag finns det ingenting att skriva om”. Men sen dyker det alltid upp en massa historier när man börjar prata, säger Barbro Strömberg.

Hittills har nio nummer släppts, proppade med historier om allt från legendariska lokala karaktärer och personliga barnsdomsminnen till tragiska händelser och olycksfall som skakade byarna för hundratals år sedan. Som historien om mannen som förgiftade sitt barn med arsenik, vilket ledde till ett händelseförlopp som får Anna-Stina Mattsson att dra paralleller till #metoo.

Från längst in till vänster: Sören Lundberg (Bysala), Bengt Södersten (Bysala), Rolf ”Snaggen” Andersson (Baggbron), Berit Jansson (Baggbron), Marianne Ahlroos (Stjärnvik), Sune Karlsson (Stjärnvik), Barbro Strömberg (Skinnskatteberg), Johnny Strömberg (Skinnskatteberg), Anna-Stina Mattsson (Skinnskatteberg), Britt-Marie Viklund (Stjärnvik) och Karl Åke Nordebring (Riddarhyttan). Bild: Britta Söderberg

År 2016 belönades gruppen med ett ärofyllt pris från Västmanlands fornminnesförening, för sitt arbete med att stärka och bevara intresset för kulturmiljöer i länet. Bygd och Bruk är nämligen inte bara en rolig sysselsättning för skribenterna, utan syftet är större än så. Historien ska inte få falla i glömska. Det betonar Bengt Södersten.

Rolf ”Snaggen” Andersson och Berit Jansson från Baggbrons hembygdsförening. Bild: Britta Söderberg

– När man är äldre funderar man mer på hur det var förut. Varje by har sin historia. Det är en fantastisk utveckling som man har upplevt. Ungdomar kan inte förstå hur det har varit, säger han.

I september väntar ett speciellt jubileumsnummer av Bygd och Bruk. Hembygdsföreningarna utlovar extra många sidor med bland annat en historia om en Sven Wetterskog som enligt gänget är en riktig ”karaktär”. Tidningen kommer att säljas via de olika hembygdsföreningarna.

Britta Söderberg

0223-466 23 britta.soderberg@mittmedia.se

Hantverksdagar 24-25 juli 2021 kl.10-13

Hantverk & Loppis – Stjärnviks bygdegård
Försäljning av hembakt.
Försäljning av kol från föreningens mila.

 Konsthantverkare av alla de slag är välkomna att ställa ut och sälja sina alster inne i bygdegården. Är du intresserad av att ställa ut?
Kontakta Calle Axelsson, 070-675 18 85.
Loppisplats eller loppisbord på gården finns att boka.
Kostnad 50 kr.
Kontakta Titti, 070-612 83 86.
 Stjärnviks bygdegård ligger nära väg 250 norr om Gunnilbokorset, intill infarten mot Bockhammar.
Vi följer rekommendationer angående corona och håller avstånd samt begränsar antal personer inomhus samtidigt.
VÄLKOMNA ÖNSKAR STJÄRNVIKS BYGDEFÖRENING!

Fibergruppen på G igen

Fibergruppen ringer runt och marknadsför sitt samarbete med Allente (Viaplay). De erbjuder att man får ”gratis” TV i 6 månader (tillkommer en startkostnad och fraktkostnad som inte nämns). Sedan väljer man paketlösning från bas till premium med bindningstid i två år.

De påstår i telefon att de kollektivt förhandlat fram bästa tv-leverantören – Detta är alltså bluff, det finns ingen kollektiv upphandling eller val av leverantör.
Allente som de erbjuder som mellanhand ingår som en av de valbara leverantörerna.

Jämför gärna paketerbjudandet från Fibergruppen med de 23 leverantörer som finns i IP Onlys nät. De flesta kommer troligen att ha diverse erbjudanden.
Kolla och jämför bindningstid, extra kostnader samt kommande månadskostnad