Värt att veta om och besöka i bygden

Om du besöker vår bygd så har vi några tips på var du kan stanna till.

Ebba Brahes Lusthus, Bockhammar
Det lilla lusthuset, som ligger mitt i bruksdammens vatten med broar till ”fastlandet” och holmen utanför, har vårdats väl av ägarna genom
århundradena. Det rosafärgade åttakantiga huset ser i stort sett ut idag så som det gjorde när Ebba Brahe satt där och sjöng. Fönstren lär ha
blivit utbytta i mitten av 1800-talet, eftersom de gamla blyinfattade var sönderbrända och fullristade med namnteckningar och annan text.
Under 1900-talet övergick besökarna till att istället skriva sina namn på väggarna, som sedan tidigare pryds av målningar med bland annat humlerankor. En gästbok bidrar idag till att hålla klottrandet på rimligare nivå.

Tidens tand och tusenden av besökare sliter hårt på byggnaden. En viss renovering gjordes senast i mitten av 1970-talet, under 2004 var det åter dags för Ebba Brahes lusthus att få en behövlig ansiktslyftning.

Fakta om lusthuset
* Lusthuset är alltid öppet för besök på egen hand. Guidning för
grupper kan beställas genom Turistbyrån.
* För att komma till Bockhammar tar du av från väg 250 i Stjärnvik.
Efter cirka 1 km är du framme vid lusthuset.
* Ebba Brahes lusthus ingår i Ekomuseum Bergslagen
* Våren 2003 gav Posten ut en serie frimärken med lusthus. På ett av dessa finns Ebba Brahes lusthus.

Kafé Bockhammar, Bockhammar
Under sommarsäsongen hålls kaféet öppet. Deras klassiker blåbärskaka med vaniljsås är nära på legendarisk i Västmanländska fikakretsar.

Kajen, Stora Kedjen, Stjärnvik
En liten men välbevarad hemlighet är att det går utmärkt att bada vid kajen i Stjärnvik.

Bruksleden
Två etapper, 16 och 17, av Bruksleden går igenom bygden. Det är ungefär 15 km att vandra. Etapp 16 börjar i Trummelsberg och slutar i Bockhammar, etapp 17 börjar på samma ställe och slutar vid Borntorpet strax utanför Skinnskatteberg.